суботу, 6 квітня 2019 р.

Щоденний брифінг представника прес-центру Об'єднаних сил.

 Порівняно з попередньою добою, 5 квітня обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил загострилася. Противник 17 разів обстріляв наших захисників, при цьому 10 разів вів вогонь з озброєння, забороненого Мінськими домовленостями, з витратою 59 мін. Під час обстрілів позицій наших військ російсько-окупаційні війська застосовували міномети калібрів 120 та 82 мм, озброєння бойової машини піхоти БМП-2, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети, снайперську та стрілецьку зброю. Вогонь окупанти вели виключно з території окупованих населених пунктів.
У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" противник 12 разів обстріляв позиції підрозділів Об'єднаних сил:
тричі – поблизу селища ПІСКИ, з території населених пунктів ЛОЗІВСЬКИЙ та ВЕСЕЛЕ – з мінометів калібру 120 мм станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів, снайперської та стрілецької зброї; поблизу села ЛЕБЕДИНСЬКЕ, з населеного пункту САХАНКА – з мінометів калібру 120 мм та великокаліберних кулеметів; у районі населеного пункту ВОДЯНЕ, з території населеного пункту ПІКУЗИ – з мінометів калібру 120 мм; двічі – у районі населеного пункту ПАВЛОПІЛЬ, з території села УКРАЇНСЬКЕ – з озброєння бойової машини піхоти БМП-2, ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 двічі – біля міста АВДІЇВКА, з території населених пунктів МІНЕРАЛЬНЕ та ЯКОВЛІВКА – з мінометів калібру 120 мм, автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;
двічі – у районі населеного пункту НОВОТРОЇЦЬКЕ, з території міста ДОКУЧАЄВСЬК – з великокаліберних кулеметів та снайперської зброї;
у районі міста МАР'ЇНКА, з території села ОЛЕКСАНДРІВКА – зі снайперської зброї.
У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Північ" противник здійснив п'ять обстрілів позицій наших військ:
поблизу селища міського типу ЗАЙЦЕВЕ, з території населеного пункту ГОЛЬМІВСЬКИЙ – з мінометів калібрів 120 та 82 мм;
у районі населеного пункту НОВООЛЕКСАНДРІВКА, з території селища міського типу КАЛИНОВЕ – з мінометів калібру 120 мм та станкових протитанкових гранатометів;
біля селища НОВОЛУГАНСЬКЕ, з території населеного пункту ГОЛЬМІВСЬКИЙ – з мінометів калібру 120 мм;
у районі населеного пункту ЗОЛОТЕ-4, з території селища ЗОЛОТЕ-5 – з мінометів 82-го калібру;
поблизу селища міського типу ПІВДЕННЕ, з міста ГОРЛІВКА – з великокаліберних кулеметів.
 З метою провокації, виклику вогню у відповідь та подальшого звинувачення в обстрілі гуманітарного дорожнього коридору поблизу КПВВ "Мар'їнка", противник близько 14.00 розпочав обстріл зі стрілецької зброї блокпосту Державної прикордонної служби України та взводного опорного пункту механізованої бригади, яка захищає МАР'ЇНКУ.
На той час в секторі обстрілів знаходилися цивільні громадяни, які перетинали лінію зіткнення.
Старший лейтенант ДПСУ Олексій Коневега та зв'язківець старший солдат Збройних Сил України Юрій Якимчук, які знаходилися на блокпосту, ризикуючи власним життям, вивели цивільних осіб із-під обстрілу.
Водночас під прикриттям стрілецької зброї відкрив вогонь ворожий снайпер. Внаслідок обстрілу снайпера наші захисники отримали поранення.
Обом військовослужбовцям було надано невідкладну медичну допомогу. Життю наших захисників ніщо не загрожує.
 За мужність, проявлену при відбитті нападу ворога лейтенант ДПСУ Олексій Коневега та старший солдат Юрій Якимчук будуть подані до нагородження.
Після 18 години, з метою виявлення системи вогню наших позицій у районі населеного пункту ПІСКИ, ворог відкрив вогонь зі стрілецької зброї.
Номер обслуги кулеметного розрахунку старший солдат Юрій Формагій відкрив вогонь у відповідь зі штатної зброї, примусивши противника припинити обстріл.
Під прикриттям стрілецької зброї противника діяв снайпер. Снайперська куля обірвала життя нашого захисника.
За мужність та героїзм старший солдат Юрій Фармагей буде нагороджений (посмертно).
Жоден обстріл противника не залишився безкарним. За даними нашої розвідки, чотирьох окупантів ліквідовано, ще чотирьох – поранено. Також вогнем у відповідь знищено вантажний військовий автомобіль противника.
 З метою підвищення ефективності артилерійського та мінометного вогню противник тричі намагався застосовувати безпілотні авіаційні комплекси. Засобами радіоелектронної боротьби Об'єднаних сил спроби російсько-окупаційних військ провести повітряну розвідку позицій наших військ за допомогою безпілотних літальних апаратів було припинено.
Від початку поточної доби ворог п'ять разів обстріляв позиції Об'єднаних сил, в тому числі двічі – з озброєння, забороненого Мінськими домовленостями.
У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" – чотири рази:
біля села ПАВЛОПІЛЬ, з території населеного пункту УКРАЇНСЬКЕ – з мінометів калібру 120 мм із витратою 7 мін; у районі населеного пункту ШИРОКИНЕ, з напрямку села САХАНКА – з автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів;
поблизу села СТАРОГНАТІВКА, з території населеного пункту НОВОЛАСПА – зі станкових протитанкових та підствольних гранатометів і стрілецької зброї
 у районі населеного пункту ОПИТНЕ, з напрямку села ВЕСЕЛЕ – зі станкових протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.
У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Північ" обстріляно з мінометів калібру 120 мм із витратою 20 мін позиції наших військ поблизу селища міського типу ЗАЙЦЕВЕ, з напрямку населеного пункту ГОЛЬМІВСЬКИЙ.
Втрат серед військовослужбовців Об'єднаних сил н емає.
На всі обстріли противника наші захисники відповіли вогнем. Втрати окупантів уточнюються.
Правоохоронці зі складу Об'єднаних сил забезпечують дотримання чинного законодавства у районі проведення операції.
За розпорядженням Командувача об'єднаних сил продовжуються фільтраційні заходи, діє посилений контрольно-пропускний режим та організовано несення патрульно-постової служби в населених пунктах.
Протягом доби представники Національної поліції України та Національної гвардії України зі складу Об'єднаних сил припинили 893 правопорушення адміністративного характеру. До відділів поліції було доставлено шість громадян, які підозрюються в участі у складі збройних формуваннях Російської Федерації.
В районі проведення операції Об'єднаних сил правоохоронцями розкрито 30 злочинів, серед яких шість пов'язані з незаконним обігом зброї та боєприпасів. Вилучено артилерійський снаряд калібру 122 мм, 6 снарядів калібру 30 мм, постріли ВОГ-25, підривачі та набої для стрілецької зброї різних калібрів.
 Обстановка на лінії зіткнення залишається під контролем Об'єднаних сил. Контрольні пункти в'їзду-виїзду протягом доби перетнули понад 33 тисячі осіб та близько чотирьох тисяч транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування відмовлено 19-ти особам.
Групами цивільно-військового співробітництва Об’єднаних сил доставлено:
продукти харчування самотнім пенсіонерам у населених пунктах ТРАВНЕВЕ та ГЛАДОСОВЕ;
гуманітарну допомогу до дитячого садочку та навчальну й методичну літературу до школи в населеному пункті КРАСНА ТАЛІВКА;
Здійснено супроводження представників:
міжнародного благодійного фонду “Лікарі без кордонів” до населеного пункту СТАРОГНАТІВКА під час надання ними медичної допомоги місцевому населенню;
благодійного фонду «Хало Траст Україна» до населеного пункту ЛЕБЕДИНСЬКЕ під час проведення розмінування;
піротехнічного загону для проведення розмінування у СТАНИЦІ ЛУГАНСЬКІЙ.
Правоохоронні органи та військово-цивільні адміністрації працюють у штатному режимі.
Суспільно-політична обстановка в районі проведення операції залишається під контролем Об'єднаних сил, які продовжують виконання військового обов'язку на теренах Донецької та Луганської областей.

Немає коментарів:

Дописати коментар