четвер, 16 травня 2019 р.

Окупанти продовжують тримати гаубиці, танки, міномети та "Гради" в районі Веденського, Донецька та Хрустального



Українська сторона СЦКК повідомляє, що російсько-окупаційні війська продовжують нарощувати важке озброєння, насамперед самохідні гаубиці і танки на Донецькому та Луганському напрямках та не бажають адекватно реагувати на висновки міжнародних спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Окупанти продовжують грубо порушувати визначені Мінськими домовленостями лінії відведення важкого озброєння.
Представники Місії зазначили, що10 травня безпілотний літальний апарат (БПЛА) СММ на непідконтрольних Урядові України районах зафіксував озброєння розміщене з порушенням ліній відведення, а саме 2 самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм) на південний захід від населеного пункту Веденське, у зоні, де розміщення важкого озброєння та військової техніки заборонено відповідно до пункту 5 Меморандуму від 19 вересня 2014 року.
В ході здійснення моніторингу представники СММ ОБСЄ зафіксували 12 травня на непідконтрольних Урядові України територіях 3 самохідні гаубиці ( 2С1 «Гвоздика», 122 мм) у полі приблизно за 700 метрів від найближчих житлових будинків у Петрівському районі Донецька, а 13 травня - 19 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм) поблизу населеного пункту Хрустальний неподалік Луганська. Крім того, 2 буксировані міномети (2Б9 «Волошка», 82мм) в населеному пункті Ірміно на захід від Луганська; та одну РСЗВ (БМ-21) у населеному пункті Брянка на південний захід від Луганська.
Також існує важке озброєння, яке СММ не змогла верифікувати як відведене. Так, 13 травня спостерігачі помітили відсутність 7 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм).
З ознаками військової присутності та присутності військового типу в зоні безпеки 12 травня БПЛА СММ дальнього радіусу дії зафіксував 9 ББМ БМП-1, що стояла у дворі житлового будинку в населеному пункті Новоласпа Донецької області та 12 бронетранспортерів, 4 броньовані ремонтно-евакуаційні машини, 6 БМП-1 й одну броньовану розвідувально-дозорну машину (БРДМ-2) у Ленінському районі Донецька, де БПЛА також зафіксував корпуси 24 БМП/БТР і 23 танків, все на непідконтрольних Урядові України районах.
Українська сторона СЦКК зазначає, що такі дії окупаційної адміністрації і збройних формувань Російської Федерації вкотре демонструють стійке ігнорування та небажання дотримуватись Мінських домовленостей, взятих на себе зобов’язань в рамках консультацій Тристоронньої контактної групи, щодо відведення озброєння та про зацікавленість в подальшому загостренні конфлікту.
Українська сторона СЦКК

Немає коментарів:

Дописати коментар